top of page

Pankromatika 4.0 - Yeryüzünün (Termo)Dinamiği ve Küresel İklim Değişikliği - Ömer İlday & Necla Rüzgar

26 Mar Cmt

|

Ka

Yeni bir yeryüzü kavrayışına duyulan acil ve kaçınılmaz ihtiyaçtan hareketle, küresel iklim değişikliği çağında sanatı bilimlerdeki çözümlemelerle birlikte ele almak üzere, farklı disiplinlerden isimleri bir araya getiren Pankromatika 4.0 Küresel İklim Değişikliği Çağında Sanat konuşma dizisi.

Etkinlik Biletleri Tükenmiştir
Diğer etkinlikleri gör
Pankromatika 4.0 - Yeryüzünün (Termo)Dinamiği ve Küresel İklim Değişikliği - Ömer İlday & Necla Rüzgar
Pankromatika 4.0 - Yeryüzünün (Termo)Dinamiği ve Küresel İklim Değişikliği - Ömer İlday & Necla Rüzgar

Saat ve Yer

26 Mar 2022 18:00 GMT+3 – 27 Mar 2022 20:00 GMT+3

Ka, Cinnah Cd. No:1 D:B, 06690 Çankaya/Ankara, Türkiye

Etkinlik Hakkında

Pankromatika 4.0 Yeryüzünün (Termo)Dinamiği ve Küresel İklim Değişikliği > 26 Mart 2022, Cumartesi, 18:00

Ömer İlday, Doç. Dr., Bilkent Üni. Fizik Bölümü

Necla Rüzgar, Prof. Dr., Sanatçı ve akademisyen, Hacettepe Üni. GSF, Resim Bölümü

Yeni bir yeryüzü kavrayışına duyulan acil ve kaçınılmaz ihtiyaçtan hareketle, küresel iklim değişikliği çağında sanatı bilimlerdeki çözümlemelerle birlikte ele almak üzere, akademisyen Aykut Çelebi ve sanatçı Ece Akay danışmanlığında, farklı disiplinlerden isimleri bir araya getiren Pankromatika 4.0 Küresel İklim Değişikliği Çağında Sanat konuşma dizisi devam ediyor.

İkinci oturumunda Ömer İlday ve Necla Rüzgar'ı bir araya getiren buluşma Yeryüzünün (Termo)Dinamiği ve Küresel İklim Değişikliği başlığıyla gerçekleşecek.

“Yeni bir yeryüzü kavrayışına ihtiyaç olduğu, yoruma açık bırakılmayacak denli somut bir gerçek. Bu konuda atılacak her adım hayati önemde, acil bir gereksinimken, bilimlerin ve sanatların da, doğanın, hayatın dinamiklerini kâh yansıtan, ifade eden, dışa vuran, kâh yeniden kuran niteliği gereği böyle bir olağanüstü duruma ilgisiz, tepkisiz kalması elbette düşünülemez.

(...)

Büyük tarihçi Plutarkhos “Paralel Yaşamlar” adını verdiği anlatı dizisinde, pek de nesnel denemeyecek, kendine özgü ölçütlerle de olsa, farklı nitelikleri haiz düşünür ve siyasetçileri, komutan ve devlet adamlarını ortaklıkları ve zıtlıkları ekseninde, gidimli (discursive) ve diyalektik bir dinamik çerçevede ele almıştı. Benzer bir biçimde ama nesnel ölçütleri iyi hesaplanmış, sanatlar ve bilimlerin temsilcilerini küresel iklim değişikliği etrafında buluşturmak çok verimli olacaktır. Karşılaşmalara güvenmek gerekir. Hayatın ruşeym halindeki fikirleri, deneysel öncü tasarıları, deneyim ve pratikleri, edimleri ayrı bir merakla karşıladığını biliyor, en azından ummak istiyoruz.”

Aykut Çelebi

*

Ömer İlday

Doç. Dr. F. Ömer İlday, lisans derecesini 1998 yılında birincilikle mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nden teorik fizik alanında, doktora derecesini ise 2003 yılında Cornell Üniversitesi, Ithaca, NY, ABD'den aldı. Doktorasını aldıktan sonra, 2003-2005 yılları arasında Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. MIT'deki çalışmaları, ilk yılında Elektronik Araştırma Laboratuvarı Bursu tarafından desteklendi. 2005 yılında MIT'de Araştırmacı Bilimci ünvanını aldı.

2006 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'ne öğretim üyesi olarak katıldı. 2014 yılında Fizik ile olan ilişkisinin yanı sıra Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne dahil oldu. 2014 yılında doçentliğini aldı.

Ömer İlday'ın optik konusundaki önemli çalışmalarının yanında, bu camiaya yaptığı katkılar arasında, çok sayıda uluslararası konferansın teknik komitesinde yer alması ve pek çok dergide konuk editörlük yapması; Optics Letters dergisinin Konu Editörü olarak hizmet vermesi yer almaktadır. Optics Letters, Optics Express, Nature Photonics, Physical Review Letters ve diğer birçok dergide düzenli olarak hakemlik yapmakta, ayrıca Avrupa Bilim Vakfı (ESF), TÜBİTAK ve çeşitli Avrupa ülkelerinden bir dizi başka fon kuruluşunun tekliflerini incelemektedir. İlday, 1700'den fazla atıf almış, 50'den fazla dergi ve 160'tan fazla konferans makalesinin ortak yazarlığını yapmıştır. Konferanslarda ve önde gelen araştırma kurumlarında 100'den fazla davetli konuşma gerçekleşmiştir.

Necla Rüzgar

1972 yılında Tunceli'de doğdu. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden Doktora derecesini aldı. Aynı bölümde Profesör olarak ders verirken resim ve heykel çalışmaları yaptı. Şiddeti şefkatle harmanlayan soğukkanlı çalışmaları, toplumsal ve politik baskı altında gündelik hayatın imkansızlığına dikkat çekiyor. Rüzgar resim, fotoğraf ve video çalışmalarını İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Berlin, Zürih, Seul gibi çeşitli şehirlerde sergiledi. Necla Rüzgar son olarak, Grimmwelt Museum Kassel’in koleksiyonuna eşlik edecek çağdaş sanatçılara ayırdığı galerisinde 100 parçalık bir sergi hazırlamaya davet edildi. Kasım 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında devam eden “My Name was Written on Every Page” başlıklı sergi, aynı adlı desenler ile Rüzgar’ın arşivinden suluboyaları bir araya getirerek, yirmi yılı aşkın üretiminin omurgasını uluslararası izleyiciler nezdinde yeniden ördü.

ENG

Pankromatika 4.0 Earth's (Thermo)Dynamics and Global Climate Change 26 March 2022, Sat, 18:00 Ömer İlday & Necla Rüzgar @neclaruzgar Link in bio for details and booking. The talk will be held in Turkish, but the video recording will be available soon. * Based on the urgent and unavoidable need for a new understanding of the earth, the Pankromatika 4.0 speech series start at Ka under the advisory of academician Aykut Çelebi and artist Ece Akay, by bringing together artists and scholars from different disciplines. Pankromatika 4.0’s second session brings together Ömer İlday & Necla Rüzgar for a conversation under the title Earth's (Thermo) Dynamics and Global Climate Change. * This event is funded by the International Relief Fund for Organizations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut, and other partners. #irf2021 @gi_ankara * Ömer İlday, Assoc. Dr., Bilkent Uni. Department of Physics Assoc. Dr. F. Ömer İlday received his BA in theoretical physics from Boğaziçi University, from which he graduated valedictorian in 1998 and took his Ph.D. from Cornell University, USA, in 2003. He worked as a postdoc at MIT from 2003 to 2005. His studies at MIT were supported by a Research Laboratory of Electronics Fellowship during his first year. In 2005, he was named a Research Scientist at MIT. In 2006, he joined Bilkent University Department of Physics as a faculty member. In 2014, he was promoted to the position of associate professor. * Necla Rüzgar, Artist & Academic, Hacettepe Uni., Dep. of Painting Born in 1972 in Tunceli. Took her Doctorate of Arts from the Painting Department of Hacettepe University, Faculty of Fine Arts in 2004. While teaching as a Professor, she worked on paintings and sculptures. Her coldblooded scenery that mingles violence with tenderness, attracts attention to the impossibility of daily existence under social and political pressure. Rüzgar has exhibited her works in painting, photography, and video at various cities, including İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Berlin, Zürich, Seoul, and Kassel.

Biletler

  • Bilet Satın Al

    Etkinliğe katılım Covid-19 salgını nedeniyle 30 kişi ile sınırlıdır.

    ₺0,00
    Tükendi

Bu etkinlik için biletler tükendi

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page