top of page

fotoğrafın
bi’ tuhaf tarihi

Uzaklara giden ve belki de bir daha geri dönmeyecek sevgilisinin, mum ışığında duvara düşen gölgesinin konturlarını duvara çizen Kora, plastik sanatların doğuşuna dair bir mitoloji. Işığın yarattığı gölgeyi sabitleme fikri aynı zamanda da foto grafik bir görüntü elde etme amacının ilk delili.

Karanlık bir odaya delikten süzülen ışığın yarattığı foto grafik görüntü binlerce yıldır biliniyor olmasına ve 15. yüzyılda kamera ve lenslerin çeşitli amaçlarla kullanılıyor olmasına karşın fotoğrafın keşfi 19. yüzyıla kadar mümkün olmamıştı.

 

Fotoğrafın keşfine giden yolda nasıl gelişmeler oldu? Bu atölyede öncü-fotoğrafçılar ve onların başarısızlıklarından, fotoğraf uğruna ölen çıraklardan, pek bilinmeyen kahramanlarından, fotoğrafın karanlık tarafından, fotoğraftan sonra hayatımıza giren olgulardan ve fotoğrafın geçmişinde olanlardan konuşulacak.

2 hafta

haftada 2 gün
tek grup
cumartesi & pazar
14.00-16.00
kontenjan 6-20 kişi

3. Hafta:


Karanlık Sanatlar

Fotoğrafın simyası, doğaüstü fotoğraflar ve fotoğrafın inanılmaz tarafı


Patlayan Stüdyolar

Bahtsız fotoğrafçıların karanlık oda ve dışarısındaki maceraları

 

4. Hafta:


Fotoğraf Endüstrisinin gelişimi


Talbot ve Calotype patenti


George Eastman ve Kodak tekeli

Edwin H. Land ve Polaroid

Atölye danışmanı:

Serdar Bilici
2010 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemlerinden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Medya ve Görsel Tasarım Programında yüksek lisansını tamamladı. Uygulamalı tez konusunu 19. yüzyıl fotoğraf tekniklerinin, 21. yüzyıl sayısal teknolojileri ile melezlenmesi üzerine yaptı. Fotoğrafın geleceğinin geçmişinde olduğuna inanarak, alternatif fotoğraf alanında çalışmalarına devam ediyor.

Camera Obscura: View of the Roman Forum in City Hall Office, 2010 © Abelardo Morell

1. Hafta:


Camera obscura ve Foto-grafik kayıt ihtiyacı

Camera obscuranın tarihteki ilk kullanımları, gölgeleri sabitleme arayışı


Öncü-fotoğrafçılar; keşifler ve başarısızlıklar

Schulze, Wedgwood, Niepce, Daguerre, Talbot, Bayard, Herschel ve Vogel

 

2. Hafta:


Foto-grafik medyumun gelişimi

Metal, kağıt, cam, selüloz tabanlı malzemelerden plastiğe, yumurta akı, sığır jelatini, süt tozu gibi fotoğraf teknolojisinde kullanılan farklı malzemeler

 

Farklı yüzeylerin kullanımı ve yeni kullanım alanları

bottom of page